Ett nyhetsbrev från Nordstansguld.se. Kan du inte läsa det här mailet? Klicka här

Vi har nöjet att presentera en hel del nyheter ur serien Titanium 3D – prisvärda och snygga förlovnings- och vigselringar i titan.
Se och handla ringar från Titanium 3D här

 

Om titan
Titan är ett metalliskt grundämne med den kemiska beteckningen Ti. Titanet upptäcktes av engelsmannen William Gregor 1791 och namngavs av tysken Martin Heinrich Klaproth 1795.  Namnet Titan kommer från den grekiska mytologin där Titaner var gudar och barn av himlen och jorden.
Titan är i ren form en blänkande, vit metall. Den är lätt med en densitet på 4,56 men är stark, smidig och mycket seg. Titan är lika starkt som stål men 45% lättare. Titan är 60% tyngre än aluminium men dubbelt så starkt.

Ädelmetall
Titan har en mycket hög smältpunkt på 1668˚C jämfört med guldets 1064˚C samt är en mycket korrosionsbeständig metall. Ur dessa kriterier kan titan betecknas som en Ädelmetall.

Ringar från 3D Titanium görs från Ren titan
Titanringar från 3D tillverkas endast av ren titan utan legeringar. Detta gör att metallen har kvar sina ursprungliga smidiga egenskaper och kan ändras i storlek (en slät ring kan ändras mer än 20 storlekar utan att spricka). Man kan också lätt såga av en ring från 3D med en vanlig ringsåg som guldsmederna har. Titan används också som implantat i människokroppen eftersom den inte orsakar allergier. Titanets positiva egenskaper passar utmärkt för att göra smycken och har blivit mer och mer populärt med sitt lite tuffa utseende och annorlunda färg.

Miljöpåverkan – Titan är en ”grön” metall
I EPS 2000-systemet kan man jämföra miljöpåverkan, ELU-talet (Environmental Load Unit) för olika material. Systemet tar hänsyn till råvarutillverkning, produktionstillverkning, användningsfas, återvinning/återanvändning samt deponi. Ju högre värde ju större påverkan.
Titan har ett värde på 0,953 ELU/kg. Kan jämföras med Guld 1.190.000 ELU/kg, Tenn 11.900 ELU/kg, Koppar 208 ELU/kg.
Titan har med andra ord en relativ låg påverkan på miljön.

Rengöring
Rengör din titanring med jämna mellanrum. Använd varmt vatten med lite diskmedel. Använd det speciella material som följer med ringen och mattera ringen i längdriktningen, så blir den som ny igen. Har du en blank ring som blivit matt så kan din guldsmed polera den blank igen.

Telefon: 031- 15 33 66   Fax: 031- 15 45 30   info@nordstansguld.se